Reply to this topicNew Topic
"Szyna systemowa FSB" - co to u licha jest?
Skoku Skoczek
post 07-02-2007 20:01:04Zgłoś naruszenie
Post #1


Noobie
*

Grupa: U?ytkownicy
Postów: 8
Dołączył: 07-02-2007
Skąd: Malbork
Użytkownik nr: 7 518
Numer GG 


Cześć wszystkim, od niedawna zaczęło mnie dręczyć jedno pytanko! Ponieważ nie wiem, co to jest „szyna systemowa FSB”! I nie chodzi mi tu o zwykłe FSB procka albo coś! Tylko dokładnie o to! Ale zacznę od początku ;)
Więc mój kolega kupił sobie procek ”Pentium D 805” i płytę główną ”GIGABYTE GA-8I945PLGE-RH”, wiele słyszał o możliwościach swojego dwu rdzeniowego procka i chciał go podkręcić! Więc wziął się z podkręcanie, a tu nagle okazało się, że jego procek nie chce się nawet podkręciło 1 FSB w górę, jak się o tym dowiedziałem zacząłem grzebać w necie i znalazłem stronę płyty głównej i procka i okazało się, że taktowanie procka jest równe szynie systemowej FSB! Procek, jedno jądro 133 MHz (efektywne 266 MHz) i to razy dwa jądra wychodzi 533 MHz! A taką max miała szynę systemową jego płytka! Teraz pewnie ktoś się spyta gdzie problem, a w tym, że ja posiadam procka Athlona, którego podkręciłem do 200 MHz (efektywne 400 MHz), a moja płyta ma max szynę systemową 333 MHz! I teraz kompletnie nie wiem, co tu jest grane!
Dla ciekawskich, nie ma innego powodu, przez który ten Pentium D 805 mógłby się nie podkręcać, bo końcu to mistrz O/C i jaki procek się nie podkręci o jedno MHz w górę?
Z góry THX biggrin.gif


--------------------
Motocykl Jest Bogiem, Freestyle Nałogiem, Prędkość Zabawą a Stunt Podstawą!!!

Mój świat...
Moje życie...
Moje marzenia...
Moja miłość...
O co chodzi? O Motocykle rzecz jasna:-)
Go to the top of the page
PM
Email Poster  
+Quote Post
Google Bot
post 07-02-2007 20:01:04Zgłoś naruszenie
Post #


Google Ads









Go to the top of the page
 
Quote Post
hajper
post 07-02-2007 20:54:01Zgłoś naruszenie
Post #2


Always in resistance
*******

Grupa: SFPG
Postów: 2 150
Dołączył: 04-10-2005
Skąd: Warszawa/Konstancin
Użytkownik nr: 870
Numer GG   


QUOTE(Skoku Skoczek @ 07-02-2007 20:01:04)
jedno jądro 133 MHz (efektywne 266 MHz) i to razy dwa jądra wychodzi 533 MHz!
[right][snapback]1057339525[/snapback][/right]


Odniosę się tylko do tego fragmentu.

533MHz to QuadPipe Intela, nie żadne mnożenie rdzeni. P4 ma FSB 800MHz (Q) a ma jen rdzeń. FSB wynosi 200x4=800.

Tak samo tutaj - 133x4=533.


--------------------
C2Q Q66oo@34ooMHz & Sapphire HD489o 1GB Vapor-X & Asus P5B Premium i965P & 4GB Patriot 1o66MHz & Samsung SpinPoint F1 750GB
Sharkoon Rebel 9 & 2x AeroCool StreamLiner 14ox14o & xThermal BTF 12o Pro Led & ThermalTake 12ox12o & GlacialTech GT-F1 2x 8ox8o
AeroCool Dominator 14ox14o & CoollaboratoryLiquidPro & Akasa Chipset Cooler Blue 4ox4o & Revoltec IDE Wire & Revoltec Cathode White
Creative! Audigy 2 ZS & Creative! HS800 Fatal!ty & Logitech G-15 & Microsoft IntelliMouse Explorer 3.o Black & SteelPad 5L & Saitek ST 290
powered by Delta! 7ooW
Go to the top of the page
PM
Email Poster  
+Quote Post
Skoku Skoczek
post 07-02-2007 20:58:34Zgłoś naruszenie
Post #3


Noobie
*

Grupa: U?ytkownicy
Postów: 8
Dołączył: 07-02-2007
Skąd: Malbork
Użytkownik nr: 7 518
Numer GG 


Ok kapuje, ale to nie setno sprawy wiec pomożesz? biggrin.gif

@Edit
Ale tak właściwie z kąt wiedzieć czy procek jest "QuadPipe" ?


--------------------
Motocykl Jest Bogiem, Freestyle Nałogiem, Prędkość Zabawą a Stunt Podstawą!!!

Mój świat...
Moje życie...
Moje marzenia...
Moja miłość...
O co chodzi? O Motocykle rzecz jasna:-)
Go to the top of the page
PM
Email Poster  
+Quote Post
hajper
post 07-02-2007 21:56:01Zgłoś naruszenie
Post #4


Always in resistance
*******

Grupa: SFPG
Postów: 2 150
Dołączył: 04-10-2005
Skąd: Warszawa/Konstancin
Użytkownik nr: 870
Numer GG   


QUOTE(Skoku Skoczek @ 07-02-2007 20:58:34)
Ok kapuje, ale to nie setno sprawy wiec pomożesz? biggrin.gif

@Edit
Ale tak właściwie z kąt wiedzieć czy procek jest "QuadPipe" ?
[right][snapback]1057339538[/snapback][/right]


Przykro mi...


--------------------
C2Q Q66oo@34ooMHz & Sapphire HD489o 1GB Vapor-X & Asus P5B Premium i965P & 4GB Patriot 1o66MHz & Samsung SpinPoint F1 750GB
Sharkoon Rebel 9 & 2x AeroCool StreamLiner 14ox14o & xThermal BTF 12o Pro Led & ThermalTake 12ox12o & GlacialTech GT-F1 2x 8ox8o
AeroCool Dominator 14ox14o & CoollaboratoryLiquidPro & Akasa Chipset Cooler Blue 4ox4o & Revoltec IDE Wire & Revoltec Cathode White
Creative! Audigy 2 ZS & Creative! HS800 Fatal!ty & Logitech G-15 & Microsoft IntelliMouse Explorer 3.o Black & SteelPad 5L & Saitek ST 290
powered by Delta! 7ooW
Go to the top of the page
PM
Email Poster  
+Quote Post
AMD
post 07-02-2007 22:13:20Zgłoś naruszenie
Post #5


Spammer
*******

Grupa: Moderatorzy
Postów: 2 668
Dołączył: 02-12-2005
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 1 429
Numer GG 


QUOTE(hajper @ 07-02-2007 20:54:01)
QuadPipe[right][snapback]1057339536[/snapback][/right]


A nie czasem Quad Data Rate? spiteful.gif

CODE
QDR - Ang. Quad Data Rate, skrót oznaczający, że przepustowość magistrali lub pamięci jest czterokrotnie większa, niż wynikałoby to z jej częstotliwości pracy, w stosunku do magistrali używane jest także określenie Quad Pumped Bus.
Go to the top of the page
PM
Email Poster  
+Quote Post
hajper
post 08-02-2007 12:03:32Zgłoś naruszenie
Post #6


Always in resistance
*******

Grupa: SFPG
Postów: 2 150
Dołączył: 04-10-2005
Skąd: Warszawa/Konstancin
Użytkownik nr: 870
Numer GG   


QUOTE(AMD @ 07-02-2007 22:13:20)
A nie czasem Quad Data Rate? spiteful.gif

CODE
QDR - Ang. Quad Data Rate, skrót oznaczający, że przepustowość magistrali lub pamięci jest czterokrotnie większa, niż wynikałoby to z jej częstotliwości pracy, w stosunku do magistrali używane jest także określenie Quad Pumped Bus.

[right][snapback]1057339561[/snapback][/right]


Jak zwał tak zwał, jak widzisz nazywa się także Quad Pumped Bus - w skrócie QuadPipe ;)


--------------------
C2Q Q66oo@34ooMHz & Sapphire HD489o 1GB Vapor-X & Asus P5B Premium i965P & 4GB Patriot 1o66MHz & Samsung SpinPoint F1 750GB
Sharkoon Rebel 9 & 2x AeroCool StreamLiner 14ox14o & xThermal BTF 12o Pro Led & ThermalTake 12ox12o & GlacialTech GT-F1 2x 8ox8o
AeroCool Dominator 14ox14o & CoollaboratoryLiquidPro & Akasa Chipset Cooler Blue 4ox4o & Revoltec IDE Wire & Revoltec Cathode White
Creative! Audigy 2 ZS & Creative! HS800 Fatal!ty & Logitech G-15 & Microsoft IntelliMouse Explorer 3.o Black & SteelPad 5L & Saitek ST 290
powered by Delta! 7ooW
Go to the top of the page
PM
Email Poster  
+Quote Post
Skoku Skoczek
post 08-02-2007 14:23:20Zgłoś naruszenie
Post #7


Noobie
*

Grupa: U?ytkownicy
Postów: 8
Dołączył: 07-02-2007
Skąd: Malbork
Użytkownik nr: 7 518
Numer GG 


Ok, o tym już wszystko wiem ale czy ktoś odpowie mi na moje pytanie biggrin.gif


--------------------
Motocykl Jest Bogiem, Freestyle Nałogiem, Prędkość Zabawą a Stunt Podstawą!!!

Mój świat...
Moje życie...
Moje marzenia...
Moja miłość...
O co chodzi? O Motocykle rzecz jasna:-)
Go to the top of the page
PM
Email Poster  
+Quote Post
Guest_Gomez_*
post 08-02-2007 17:34:44Zgłoś naruszenie
Post #8





Goscie






FSB (Front Side Bus) jest występującą w wielu architekturach komputerów PC magistralą łączącą procesor z kontrolerem pamięci (najczęściej zlokalizowanym w mostku północnym na płycie głównej). Składa się ona z linii adresowych, linii danych oraz linii sterowania. Parametry FSB (ilość linii poszczególnych typów, częstotliwość) zależne są od zastosowanego procesora i obsługiwanej go płyty głównej...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wojtek
post 08-02-2007 18:11:42Zgłoś naruszenie
Post #9


Spammer
*******

Grupa: Przyjaciele forum
Postów: 2 208
Dołączył: 27-11-2005
Skąd: Rzeszów
Użytkownik nr: 1 377
Numer GG 


QUOTE(Piotrek1993 @ 08-02-2007 17:34:44)
FSB (Front Side Bus) jest występującą w wielu architekturach komputerów PC magistralą łączącą procesor z kontrolerem pamięci (najczęściej zlokalizowanym w mostku północnym na płycie głównej). Składa się ona z linii adresowych, linii danych oraz linii sterowania. Parametry FSB (ilość linii poszczególnych typów, częstotliwość) zależne są od zastosowanego procesora i obsługiwanej go płyty głównej...
[right][snapback]1057339828[/snapback][/right]


Again... wpisane w googleach FSB - pierwszys link wikipedia. Ctrl+c Ctrl+v. Autor tematu pytał o coś innego. Po tym co napisał widać, że jego wiedza jużwykracz po za to co tu WKLEIŁEŚ.


--------------------
PROC: Athlon XP 2500+ 1833MHz|1,65v@2200MHz|1,55v
COOLER: ThermalRight ALK-947U+AF12025
MOBO: Abit NF7-S v2.0
RAM: 2x512MB Goodram 400MHz
GRAFA: Prolink GeForce 6600 128/128 | 300MHz/500MHz@475/575
NAPĘD: Maxtor 80GB + Benq DW1655
ZASIŁKA: MC-350 ........... MONITOR: Samsung 226BW
+IBM T23 (1133MHz/512MB/40GB/DVD/14")
Go to the top of the page
PM
Email Poster  
+Quote Post
Skoku Skoczek
post 08-02-2007 19:12:08Zgłoś naruszenie
Post #10


Noobie
*

Grupa: U?ytkownicy
Postów: 8
Dołączył: 07-02-2007
Skąd: Malbork
Użytkownik nr: 7 518
Numer GG 


QUOTE(Wojtek @ 08-02-2007 18:11:42)
Again... wpisane w googleach FSB - pierwszys link wikipedia. Ctrl+c Ctrl+v. Autor tematu pytał o coś innego. Po tym co napisał widać, że jego wiedza jużwykracz po za to co tu WKLEIŁEŚ.
[right][snapback]1057339861[/snapback][/right]
Dzięki że napisałeś to za mnie biggrin.gif Co prawdasz nie wiedziałem co to "QuadPipe" ale zaraz jak o tym usłyszałem to się dowiedziałem i to już kapuje good.gif Ale w końcu nie w tym mam problem...


--------------------
Motocykl Jest Bogiem, Freestyle Nałogiem, Prędkość Zabawą a Stunt Podstawą!!!

Mój świat...
Moje życie...
Moje marzenia...
Moja miłość...
O co chodzi? O Motocykle rzecz jasna:-)
Go to the top of the page
PM
Email Poster  
+Quote Post

Reply to this topicNew Topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Collapse

> Podobne tematy:

  Temat Odpowiedzi Założyciel tematu Wyświetleń Ostatnia akcja
No New Posts Jesteś żądny wiedzy?
Zajrzyj.
0 kluzor 2 393 13-07-2011 10:48:59
Ostatni post: kluzor
No New Posts Jest ktoś w stanie napisać mi od A do Z jak podkręcić mój sprzęt?
2 GoodStuff 2 535 12-03-2010 16:18:13
Ostatni post: majer
No New Posts jest taki program?
2 zuczek342 1 898 07-03-2008 21:41:52
Ostatni post: Maksioo
No New Posts Jest sens zmieniac Celeron na P4
potrzebuje fachowej porady
11 Pablodo 2 679 11-01-2008 22:14:29
Ostatni post: sq7btu
No New Posts Jest sens?
Sprzedawać karte bez biosu
10 De$eRt'Mc 2 521 11-12-2007 15:59:38
Ostatni post: janek
No New Posts Jest ktoś z Galaxy 7900gs 540/1500 1,2?
2 oho6 1 857 29-03-2007 16:30:21
Ostatni post: oho6
No New Posts jest coś warty !
7 wazup11 2 209 29-03-2007 9:24:40
Ostatni post: -=YounGuniT=-
No New Posts Jestem NNNoob
glosniki ;/
3 N00BEK 2 078 23-12-2006 7:00:48
Ostatni post: picia_pitol
No New Posts jest jakaś płyta na AMD z chipsetem crossfire?
lub ATI???
5 spawnmaster 1 987 04-06-2006 3:20:58
Ostatni post: bigbadwolf284
No New Posts Jest stabilnie
0 asamer 1 654 18-06-2004 19:03:25
Ostatni post: asamer


 

Skin designed by IPB Forum Skins

Powered by wdsp.pl