Reply to this topicNew Topic
Czym zmyć pastę termoprzewodzącą z proca??
miravo
post 15-01-2005 14:26:50Zgłoś naruszenie
Post #1


Stały Bywalec
******

Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1 177
Dołączył: 23-08-2004
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 157



Tak jak w temacie, chciałem się dowiedzieć jakimi środkami zmyć pastę,. czym jest najbezpieczniej itp.

I jeszcze jedna sprawa, czym zmyć starą pastę z procesora PIII Slot 1?? Wiem, że to może głupie pytanie, ale akurat nie mam dostępu do czystego spirytusu i chciałem się zapytać czy wystarczy zwykły spirytus kosmetyczny (salicynowy)??

Z góry thx :excl:


--------------------
DFI LanpartyUT NForce 4 SLI-DR R.I.P

W drodze -> DFI LanpartyUT NForce 4 Ultra-D, Venice 3000+, X700 PRO...
Go to the top of the page
PM
 
+Quote Post
Google Bot
post 15-01-2005 14:26:50Zgłoś naruszenie
Post #


Google Ads









Go to the top of the page
 
Quote Post
MajestiC
post 15-01-2005 14:36:13Zgłoś naruszenie
Post #2


Pan Chlebak
*******

Grupa: SFPG
Postów: 1 985
Dołączył: 03-04-2004
Skąd: Gorzów Wlkp. || Słubice
Użytkownik nr: 12
Numer GG 


Benzyna ekxtrakcyjną. Odnosnie spirytusu to hmm wszystko jeden grzyb ale osad może zostawić.


--------------------


Core 2 Duo E4400 :: Asus P5B :: OCZ 3x1Gb 800MHz :: Gigabyte 8800GTS :: Audigy Platinum :: 2xSeagate 500Gb :: LG 20.1'

Barton 3200+ :: EPoX 8RDA3G :: Kingston 3x512Mb 400MHz :: Gigabyte 6800LE @ 12/6 :: WD 200Gb :: Belinea 17'

Asus X71VN :: Core 2 Duo T5800 :: 2x2Gb :: GeForce 9650m GT 1Gb :: Seagate 320Gb


Sprzedam maszyny z czasów Socket A [; (2500+, 2100+ TB, NF7, 8RDA3G, 6600GT, kilka pamięci, dyski etc.)
Go to the top of the page
PM
 
+Quote Post
miravo
post 15-01-2005 17:02:12Zgłoś naruszenie
Post #3


Stały Bywalec
******

Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1 177
Dołączył: 23-08-2004
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 157



Zmyłem zwykłą wodą kolońską :wink: I procesor działa :mrgreen: (ale radiator uległ zniszczeniu przy demontażu...)


--------------------
DFI LanpartyUT NForce 4 SLI-DR R.I.P

W drodze -> DFI LanpartyUT NForce 4 Ultra-D, Venice 3000+, X700 PRO...
Go to the top of the page
PM
 
+Quote Post
asamer
post 15-01-2005 18:08:30Zgłoś naruszenie
Post #4


Super User
********

Grupa: SFPG
Postów: 3 352
Dołączył: 04-04-2004
Użytkownik nr: 26



Ja zawsze spirytusu używam i jest lux.
Go to the top of the page
PM
 
+Quote Post
Sensej
post 15-01-2005 19:19:51Zgłoś naruszenie
Post #5


OC Master
**********

Grupa: SFPG
Postów: 7 093
Dołączył: 02-04-2004
Skąd: Gorzów
Użytkownik nr: 7



Ja biorę lekko wilgotny papier toaletowy, później wycieram do sucha a kawałki papieru które zostają zdmuchuje. Też jest lux ;D


--------------------
Kreatywny Świat - CreativeWorld.blox.pl
Go to the top of the page
PM
 
+Quote Post
sonyicius
post 15-01-2005 20:40:35Zgłoś naruszenie
Post #6


Bywalec
*****

Grupa: U?ytkownicy
Postów: 661
Dołączył: 05-04-2004
Skąd: Lublin
Użytkownik nr: 32



[quote=Sensej]Ja biorę lekko wilgotny papier toaletowy, później wycieram do sucha a kawałki papieru które zostają zdmuchuje. Też jest lux ;D[/quote]

To chyba najlepszy pomysl. I ma sie pewnosc, ze nic nie stanie sie z prockiem :wink:


--------------------
Procesor: AMD Duron 1800MHz
Chłodzenie CPU: Pentagram Freezone QC-80ALCu
MoBo: Gigabyte GA 7N400S-L (nForce 2)
ATI Radeon 9250 128MB/128BIT
RAM: 256DDR 400MHz
HDD: 20GB IBM
Zasilacz: ModeCom 300W PFC
Wypalarka: LITE-ON 48x
Czytnik DVD
Go to the top of the page
PM
 
+Quote Post
johnjack
post 15-01-2005 20:52:04Zgłoś naruszenie
Post #7


Spammer
*******

Grupa: SFPG
Postów: 2 510
Dołączył: 04-04-2004
Skąd: Grudziądz
Użytkownik nr: 28
Numer GG 


czy pewność to nie wiem, bo procek+woda to też nie najlepiej, ja czyszczę spirytem :mrgreen:


--------------------
Powered by:
[AMD] [NVIDIA] [GIGABYTE] [GOOD RAM] [CHIEFTEC] [SEAGATE] [LG] [TDK] and more...
Go to the top of the page
PM
 
+Quote Post
sonyicius
post 15-01-2005 20:57:42Zgłoś naruszenie
Post #8


Bywalec
*****

Grupa: U?ytkownicy
Postów: 661
Dołączył: 05-04-2004
Skąd: Lublin
Użytkownik nr: 32



[quote=johnjack]czy pewność to nie wiem, bo procek+woda to też nie najlepiej, ja czyszczę spirytem :mrgreen:[/quote]

No, ale przeciez nie zakladasz mokrego procka prawda? smile.gif


--------------------
Procesor: AMD Duron 1800MHz
Chłodzenie CPU: Pentagram Freezone QC-80ALCu
MoBo: Gigabyte GA 7N400S-L (nForce 2)
ATI Radeon 9250 128MB/128BIT
RAM: 256DDR 400MHz
HDD: 20GB IBM
Zasilacz: ModeCom 300W PFC
Wypalarka: LITE-ON 48x
Czytnik DVD
Go to the top of the page
PM
 
+Quote Post
MajestiC
post 15-01-2005 21:07:10Zgłoś naruszenie
Post #9


Pan Chlebak
*******

Grupa: SFPG
Postów: 1 985
Dołączył: 03-04-2004
Skąd: Gorzów Wlkp. || Słubice
Użytkownik nr: 12
Numer GG 


[quote=sonyicius][quote=Sensej]Ja biorę lekko wilgotny papier toaletowy, później wycieram do sucha a kawałki papieru które zostają zdmuchuje. Też jest lux ;D[/quote]

To chyba najlepszy pomysl. I ma sie pewnosc, ze nic nie stanie sie z prockiem :wink:[/quote]
A benzyna co zrobi ? chyba tylko wyparuje potem... tak jak spiryt... a woda najczęsciej zostawia osad ! zresztą nie polecam czyszczenia wodą...


--------------------


Core 2 Duo E4400 :: Asus P5B :: OCZ 3x1Gb 800MHz :: Gigabyte 8800GTS :: Audigy Platinum :: 2xSeagate 500Gb :: LG 20.1'

Barton 3200+ :: EPoX 8RDA3G :: Kingston 3x512Mb 400MHz :: Gigabyte 6800LE @ 12/6 :: WD 200Gb :: Belinea 17'

Asus X71VN :: Core 2 Duo T5800 :: 2x2Gb :: GeForce 9650m GT 1Gb :: Seagate 320Gb


Sprzedam maszyny z czasów Socket A [; (2500+, 2100+ TB, NF7, 8RDA3G, 6600GT, kilka pamięci, dyski etc.)
Go to the top of the page
PM
 
+Quote Post
Gonzo
post 15-01-2005 22:43:47Zgłoś naruszenie
Post #10


Stały Bywalec
******

Grupa: Przyjaciele forum
Postów: 1 697
Dołączył: 20-06-2004
Skąd: i dokąd?
Użytkownik nr: 103
Numer GG 


jesli chodzi o samo zmywanie pasty, jeszcze tego nie robiłem, ale jedno wiem najlepiej, ze jakiekolwiek rtv i inne sprzety w kontakcie z woda to nic dobrego, czy sa w tym czasie wlaczone czy nie, ale to nie jest zbyt madre, ja
jestem za benzyną ekstarkcyjną, przetrzesz, zmyjesz i wyparuje, nie musisz sie potem glowic, ze pozostał osad po wodzie, jakies "drobnoustroje". takie cos moze byc w skutkach niezadobre!


--------------------
HP compaq 6730s
Go to the top of the page
PM
 
+Quote Post
Satanael
post 16-01-2005 0:22:20Zgłoś naruszenie
Post #11


Obserwator
****

Grupa: U?ytkownicy
Postów: 395
Dołączył: 02-10-2004
Skąd: Ornontowice
Użytkownik nr: 192



A teraz was zaskocze. Pytałem sie właśnie o problem usunięcia pasty termoprzewodzącej w serwisie NTT i to co mi powiedzieli ścielo mnie z nóg. Mianowicie: srebrną paste termoprzewodzącą najlepiej usunąc wodą z mydłem i szczotką :excl: bo wtedy jest pewność że srebro, które jest dobrym przewodnikiem ciepła i prądu, nie zostanie na procku. Zwykłe pasty można usuwać nawet zwykłom szmatką, a spyrytus dowolny. Ja ostatnio jak czyściłem proca, to woda+mydło+szczotka (miękka) i pod kran. Po takim szorowanku proc wyglądał jak nowy. Najprostsze sposoby są najlepsze. Grunt to po takim myciu dobrze procka wysuszyć - u mnie schnoł 3 dni (wstępne suszenie było suszarką), bo płyta wtedy była w serwisie, więc mi sie nie śpieszyło. Procek do teraz hula sobie w kompie.
Extrem na całego :laugh:

PROSZĘ NIE STOSOWAĆ SIĘ DO W/W RADY
Admin.
Go to the top of the page
PM
 
+Quote Post
Gonzo
post 16-01-2005 0:24:29Zgłoś naruszenie
Post #12


Stały Bywalec
******

Grupa: Przyjaciele forum
Postów: 1 697
Dołączył: 20-06-2004
Skąd: i dokąd?
Użytkownik nr: 103
Numer GG 


jestem pod wrazeniem biggrin.gif nigdy bym nie pomyslal ze z prockiem mozna sie wten sposob obchodzic, niezla jazda biggrin.gif


--------------------
HP compaq 6730s
Go to the top of the page
PM
 
+Quote Post
Sensej
post 16-01-2005 0:35:18Zgłoś naruszenie
Post #13


OC Master
**********

Grupa: SFPG
Postów: 7 093
Dołączył: 02-04-2004
Skąd: Gorzów
Użytkownik nr: 7



Heheh nie ma jak EC (Extreme Cleaning) ;P Rzucam wyzwanie temu kto zrobi najbardziej ekstremalne czyszczenie procesora, zasada jest jedna - procesor po zabiegu musi działać ;P


--------------------
Kreatywny Świat - CreativeWorld.blox.pl
Go to the top of the page
PM
 
+Quote Post
Satanael
post 16-01-2005 0:38:08Zgłoś naruszenie
Post #14


Obserwator
****

Grupa: U?ytkownicy
Postów: 395
Dołączył: 02-10-2004
Skąd: Ornontowice
Użytkownik nr: 192



No to narazie ja prowadze. :mrgreen: :laugh:
Go to the top of the page
PM
 
+Quote Post
*Słynny*
post 16-01-2005 8:46:03Zgłoś naruszenie
Post #15


Stały Bywalec
******

Grupa: Przyjaciele forum
Postów: 1 647
Dołączył: 17-04-2004
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 65



[quote=Satanael]A teraz was zaskocze. Pytałem sie właśnie o problem usunięcia pasty termoprzewodzącej w serwisie NTT i to co mi powiedzieli ścielo mnie z nóg. Mianowicie: srebrną paste termoprzewodzącą najlepiej usunąc wodą z mydłem i szczotką :excl: bo wtedy jest pewność że srebro, które jest dobrym przewodnikiem ciepła i prądu, nie zostanie na procku. Zwykłe pasty można usuwać nawet zwykłom szmatką, a spyrytus dowolny. Ja ostatnio jak czyściłem proca, to woda+mydło+szczotka (miękka) i pod kran. Po takim szorowanku proc wyglądał jak nowy. Najprostsze sposoby są najlepsze. Grunt to po takim myciu dobrze procka wysuszyć - u mnie schnoł 3 dni (wstępne suszenie było suszarką), bo płyta wtedy była w serwisie, więc mi sie nie śpieszyło. Procek do teraz hula sobie w kompie.
Extrem na całego :laugh:[/quote]... nie pisz takich bzdur jeszcze jakis debil w to uwierzy... mad.gif mad.gif
Co do czyszczenia proca to najelpsza jest szmatka/ albo watka + czysty alkochol. spirtus, beznzyna, nawet rozpuszczalnik... ale napewno nie woda blink.gif


--------------------
Cyniczny i bezduszny
Osądzam bez litości
Bez serca i miłości :)
Go to the top of the page
PM
 
+Quote Post
Sensej
post 16-01-2005 10:40:40Zgłoś naruszenie
Post #16


OC Master
**********

Grupa: SFPG
Postów: 7 093
Dołączył: 02-04-2004
Skąd: Gorzów
Użytkownik nr: 7



Słynny dlaczego nie woda? Ja czysze proca zawsze wodą, robiłem to kilkanaście razy i nigdy nie było problemu. Ludzie często mają skłonność do przesady jeśli chodzi o obchodzenie się z komputerami. Wyłączają zasilanie podczas gdy mieszają coś w bebechach np. przy wyciąganiu grafiki, RAMu. Boją się, że gdy dotkną komputera to ładunki elektryczne zepsują układy scalone ;P To samo dotyczy czyszczenia procesora. Oczywiście nie ulega wątpliwości, że środkami o dużej zawartości % czyści się łatwiej i nie ma strachu bo one szybko wyparowują jednak po wodze nic się nie stanie. Bał bym się co prawda efektów po takim czyszczeniu jakie wykonał Satanael ale używanie wilgotnej szmatki tudzież papieru napewno nie zaszkodzi!


--------------------
Kreatywny Świat - CreativeWorld.blox.pl
Go to the top of the page
PM
 
+Quote Post
Szybki
post 18-01-2005 10:47:05Zgłoś naruszenie
Post #17


Akwizytor
***

Grupa: U?ytkownicy
Postów: 232
Dołączył: 22-04-2004
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 69



Jedyna bezkolizyjna w elektronice substancja czyszcząca to czysty alkochol izopropylowy. Stosując inne zawsze jest jakieś ryzyko lub na oko dobre czyszczenie może być niewystarczające. Zresztą dam wam świetnego LINKA .


--------------------
DeepBlue
Go to the top of the page
PM
 
+Quote Post

Reply to this topicNew Topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Collapse

> Podobne tematy:

  Temat Odpowiedzi Założyciel tematu Wyświetleń Ostatnia akcja
No New Posts Czym zastąpić AMD II x3 435 - został uszkodzony
Karastrofa... podczas czyszczenia procesor został zdemontowany
0 jepu 1 473 18-06-2013 9:41:00
Ostatni post: jepu
No New Posts czym myć obudowę ?
5 Satellite90 5 514 17-05-2013 14:33:57
Ostatni post: adam_mikolajczyk
No New Posts Czym zajmuje się administrator sieci?
0 SehrGut 1 926 22-01-2013 0:01:59
Ostatni post: SehrGut
No New Posts Pasta termoprzewodząca
jaka?
4 Player 01 2 285 06-02-2011 20:05:31
Ostatni post: Player 01
No New Posts Pasta termoprzewodząca. Jaka?
0 spid3r 790 21-05-2010 7:37:19
Ostatni post: spid3r
No New Posts Pasta termoprzewodząca. Jaka?
0 spid3r 717 21-05-2010 7:37:10
Ostatni post: spid3r
No New Posts Pasta termoprzewodząca. Jaka?
0 spid3r 753 21-05-2010 7:36:59
Ostatni post: spid3r
No New Posts Pasta termoprzewodząca. Jaka?
0 spid3r 874 21-05-2010 7:36:56
Ostatni post: spid3r
No New Posts Pasta termoprzewodząca. Jaka?
0 spid3r 745 21-05-2010 7:36:43
Ostatni post: spid3r
No New Posts Pasta termoprzewodząca. Jaka?
0 spid3r 663 21-05-2010 7:36:26
Ostatni post: spid3r
No New Posts Pasta termoprzewodząca. Jaka?
0 spid3r 739 21-05-2010 7:36:12
Ostatni post: spid3r
No New Posts Pasta do CoolerMaster TX-3
Pasta do CoolerMaster TX-3
12 airborne82 1 952 07-03-2010 21:54:54
Ostatni post: RedDevil_99
No New Posts Czym czyścić monitor LCD ?
9 JacekS 2 970 06-01-2009 19:23:40
Ostatni post: mdma
No new Pasta Termoprzewodzaca
Czy moge ja tu nalozyc
14 B4st3q 2 254 23-10-2008 9:35:54
Ostatni post: sq7btu
No New Posts Czym zastąpić adapter Wi-Fi Sagem?
7 sasser 2 598 16-08-2008 8:33:30
Ostatni post: ZIelkq
No New Posts Czym zapisywać filmiki z gier? - problem
0 mat17a 1 302 19-04-2008 13:09:09
Ostatni post: mat17a
No New Posts Pasta termoprzewodząca
jaka do 25zł
6 majer 1 391 09-03-2008 20:35:39
Ostatni post: AMD
No New Posts Czym zmniejszyć wielkość obrazka/tapety
2 crimer 1 982 26-02-2008 19:47:40
Ostatni post: crimer
No New Posts Pasta termoprzewodząca.
Którą wybrać?
10 picia_pitol 1 641 04-02-2008 22:48:53
Ostatni post: cichy229
No New Posts Pasta na procka
Jak zakłada sie pastę termoprzewodzącą ?
5 naitsabes 1 239 09-01-2008 20:08:52
Ostatni post: ŁakO
No New Posts Czym to można podkręcić ?
GF 8800 GTX
3 jacksonguitar 1 537 25-12-2007 17:09:28
Ostatni post: jacksonguitar
No New Posts Pasta termoprzewodząca
Jaka?
10 cichy229 1 614 04-11-2007 19:04:30
Ostatni post: cichy229
No New Posts Czym schlodzic Bartona 2500@3200
4 KOSMITA 2 025 30-10-2007 15:54:27
Ostatni post: AMD
No New Posts Czym czyscicie?
cpu,mobo,ram,hdd,gpu.psu??
4 wamdue_project 1 690 01-10-2007 13:30:04
Ostatni post: wamdue_project
No New Posts Pasta mogła się przeterminować? [Arctic Silver 5]
mały dylemat...
3 Vacek 1 283 27-09-2007 10:23:03
Ostatni post: Vacek


 

Skin designed by IPB Forum Skins

Powered by wdsp.pl