Reply to this topicNew Topic
SB0460, Zawieszki, piski
Deathwing_siek
post 09-02-2010 0:03:32Zgłoś naruszenie
Post #1

Początkujący
**

Grupa: U?ytkownicy
Użytkownik nr: 6 855
Numer GG   

Witam!

Mam problem z kartą dźwiękową X-fi Music w wersji Gold. Karta nie zawsze wykrywana jest przez system, często zawiesza komputer. Gdy udało mi się zainstalować sterowniki, komputer zawieszał się przy zmianie trybu 2.1 na 5.1. Próba słuchania muzyki na foobarze czy dźwięku z filmu w jakimkolwiek odtwarzaczu kończyła się po 2 -3 sekundach piskiem, a następnie zwiechą lub resetem. Dźwięk przy uruchamianiu Windy czy kilka sekund utworu był normalny...

Na kartę nie mam gwarancji. Czy jest możliwość, że któryś kondensator odpowiada za złe działanie karty? Jak to sprawdzić, skoro gołym okiem uszkodzenia nie stwierdzam? Nic się nie wylewa, nic nie spuchło...

Czy wymiana kondensatora z linka - http://tnij.info/cvq7j - oznaczonego jako power filter capacitor może przynieść poprawę?

Mój system to Windows 7. Próbowałem najnowsze sterowniki.

Sprawdziłem kartę na starym kompie z XPekiem - wykrywana jest zawsze, ale przy końcu instalacji zawiesza kompa...

Podłączałem dodatkowe zasilanie fdd, ale nie miało to wpływu na działanie karty (wyczytałem gdzieś, że potrzebne jest w przypadku podłączonego panelu, co mnie nie dotyczy, ale i tak spróbowałem)

Proszę o wszelakie pomysły i sugestie - z góry dziękuję za radę wrzucenia karty do śmieci :P

Piszę po wymianie "power filter capacitora" - wlutowałem 2200uF 16V - karta zainstalowana, wszystko śmiga ;)
Łączny koszt operacji - karta 36zł + przesyłka 12zł + kondensator 2zł = 50zł happy.png Jestem wesół!

Ten post został edytowany przez Deathwing_siek: 09-02-2010 20:34:25

--------------------
Asus P5B ; Chieftec 450W ; c2de6300@2.8 ; 2 gb GEIL 800 ultra 4 + 1 gb GEIL cl5; Ati Radeon HD 4670 ; Seagate 250gb ; Audigy2se @ x-fi audio ; Creative ProGamer g500 ; Icemat Siberia ; LG W2252TQ ; Microsoft Keyboard 700 ; Logitech MX518
Go to the top of the page
PM
Email Poster  
+Quote Post

Reply to this topicNew Topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Skin designed by IPB Forum Skins