Dziadek Żniwiarz
12-09-2005 19:16:48
Kolejny system Microsoftu Windows Vista będzie dostępny w siedmiu odmianach. Pierwsza z nich: Starter Edition będzie przeznaczona dla rynków dość ubogich (kraje trzeciego świata). Ilość aplikacji, które możemy jednocześnie odpalić została ograniczona do 3, dodatkowo system obsługiwał będzie podstawowe sieci TCP/IP i praktycznie nie będzie nadawał się do gier. Kolejna wersja Home Basic Edition będzie przeznaczona dla ludzi, którzy teraz korzystają z XP Home. Kolejna z edycji Home Premium Edition to nic innego jak Basic wyposażony w Media Center, posiadający wsparcie dla HDTV, nagrywania i rippowania płyt DVD. Dla użytku domowego może bardziej przydatna niż wersja Basic ale też i droższa. Trzy kolejne odmiany systemu są wersjami przeznaczonymi dla firm i są to: Vista Professional, Small Business Edition oraz Enterprise Edition. Systemy te zostaną wyposażone w typowe przydatne dla firm narzędzia oraz rozwiązania. Ostatnią wersją jest Ultimate Edition czyli najlepsze funkcje z wersji Home i Proffesional dobierane pod konkretną grupę użytkowników. Wersje już znamy teraz pozostaje tylko czekać na ceny oraz dokładniejsze specyfikacje.
Źródło: IN4.plK******aaa! Niedawno pisałem o mieszaniu na rynku kart graficznych, a tu MS odstawia niemniejszą szopę!! I co? MonopoliSta będzie pie****ł, że nowa oferta jest bardziej przyjazna użytkownikom, że pozwala dobrać wersję do własnych potrzeb, a tańsze edycje dotrą do biednych. Tylko że jak k***a Kowalskiemu podadzą w sklepie Home Basic, a potem będzie chciał się podpiąć pod wyswietlacz HDTV, to niech buli za nowy system, tak? Rozbudowujesz firme, potrzebujesz nowych narzędzi - nowy system, tak? 7 wersji Windowsa to jakiś absurd! Jak zwykle stracą na tym uczciwi klienci, bo ** i tak będ***** mieli Ultimate Edition za darmo :>
Sensej
12-09-2005 19:27:09
Starter Edition będzie przeznaczona dla rynków dość ubogich (kraje trzeciego świata). Ilość aplikacji, które możemy jednocześnie odpalić została ograniczona do 3, dodatkowo system obsługiwał będzie podstawowe sieci TCP/IP i praktycznie nie będzie nadawał się do gier.
Buehehehe co oni pier***, nie mogę ;D System dla krajów 3-go świata i możliwość odpalenia tylko 3 aplikacji. Jeszcze niech napiszą, że wymagania ma takie same jak pozostałe wersje tego systemu i juz więcej pytań nie mam ;>
Dziadek Żniwiarz
12-09-2005 19:31:46
Starter na pewno zostanie pozbawiony tej bajeranckiej powłoki DX9 i ze względu na duuuuże ubytki w kodzie będzie mniej ważył. Zastąpi obecnego dzis na rynku Startera XP (także maks 3 progsy, 800x600)
Mam w dupie ile bedzie wersji bo po pierwsze i tak bede jechal na XPeku jeszcze przez dlugi czas, a po drugie w razie czego skoluje sobie pirata wersji najbardziej wypasionej w funkcje... Jak Microsoft chce robic w chu** ludzi to ja bede dalej robil w chu** Microsoft....
johnjack
12-09-2005 19:59:44
ja się tam nie przejmuje , bo vista nie odpali na moim sprzęcie
Sheldon
12-09-2005 21:41:25
Każda odmiana Visty potrafi obsłużyć inną liczbę exploitów, wirusów, trojanów i adware'ów. Proste, nie? ;p
BARTMAN
13-09-2005 15:24:55
QUOTE(Sheldon @ 12-09-2005 22:41:25)
Każda odmiana Visty potrafi obsłużyć inną liczbę exploitów, wirusów, trojanów i adware'ów. Proste, nie? ;p
[right][snapback]45513[/snapback][/right]
najtańsza najmniej dziur będzie miała bo jest najprostsza

a ja i tak będe dalej walił w chuja mikroszit i załatwię sobie pirata a jak nie to zostanę i tak przy XP aż do czasu zaprzestania jego aktualizacji.
Gonzo
13-09-2005 15:43:29
krotka mowiac... i swiat hardware i software schodzi na psy :/ pier*** mikroszit i inne... juz coraz bardziej mnie wkur*** ich pomysly... ato juz wielke przegiecie... na wszystkie sposoby zdzieraja kase, mikroszit nabogatszy na swiecei koles ten bill jeslio chodzi o oprogramowanie ale i tak ma pedal malo i kombinuje lol
MajestiC
13-09-2005 16:07:17
Nie ryjcie kasty z tymi przeklenstwami, moze jakiś wstrzymanko co ?
johnjack
13-09-2005 17:39:29
można się rozsierdzić, ale XP jest dla mnie wystarczającym systemem, dopóki nie kupię nowego kompa to zostanę przy XP z oczywistych względów
asamer
14-09-2005 7:14:09
A ja zawsze jak tylko pojawi się nowy system muszę go mieć i zwykle przy nim zostaję. Nawet mimo, że z Windowsem ME miałem dużo kłopotów, to i tak na nim siedziałem, niedługo jednak, bo dosyć szybko pojawił się XP. I chyba jestem jedynym, któremu podobają się te różne kolorowe bajery
Dziadek Żniwiarz
14-09-2005 18:02:16
Wczoraj przyszła mi do głowy taka myśl, że M$ może (a nawet powinien) umożliwić migrację na lepszą wersę za jakąś niezbyt wielką opłatą. Np. że ze Startera masz nową wersję ze połowę ceny, a upgrade z Home Basic do Home Premium to koszt np. 49,99 USD. Jeśli tego nie będzie, to ch.im.w.d.
johnjack
15-09-2005 18:47:48
Vista utrudni życie... nie tylko piratom
Microsoft zapowiada, że w systemie operacyjnym Windows Vista zostanie zintegrowana cała seria zabezpieczeń uniemożliwiających odtwarzanie pirackich materiałów. Tym samym gigant z Redmond, któremu jak nigdy wcześniej zależy na doskonałych relacjach w Hollywood, może poważnie utrudnić życie użytkownikom - także tym, którym obce są nielegalne multimedia.
Osoby korzystające tylko z legalnych płyt DVD i plików MP3 korzystając z Windows Vista nie powinny mieć żadnych problemów. Microsoft nie przewiduje też nowości w dziedzinie zabezpieczeń płyt CD przed kopiowaniem. Jednak przy obsłudze innych formatów mogą pojawić się kłopoty. W Windows Vista materiały audio i wideo będą bowiem obsługiwane w 'chronionym środowisku'. Wszelkie aplikacje dekodujące będą działać w zamkniętej przestrzeni. Zewnętrzne aplikacje będą wysyłać do niej komunikaty (np. 'odtwarzaj', 'przewiń'), nie zyskując jednak dostępu do właściwych danych, jak ma to miejsce dzisiaj. Dodatkowa warstwa zabezpieczeń będzie sprawdzać, czy efekt pracy dekoderów jest zaszyfrowany. Tylko w takiej postaci sygnał może być wysyłany do wyświetlacza lub innych urządzeń zewnętrznych. Jeśli procedury bezpieczeństwa zostaną naruszone, komputer może odłączyć monitor czy telewizor - wszystko po to, by zapobiec oglądaniu nielegalnych kopii filmów i przeciwdziałać dalszemu ich powielaniu.
Niestety, taka troska o własność intelektualną może rykoszetem odbić się na użytkownikach korzystających np. ze starszych monitorów, podłączonych z komputerów poprzez łącze analogowe. Nie ma bowiem gwarancji, że Vista uzna takie połączenie za bezpieczne
źródło - benchmark.pl
Komentarz:
LOL
MajestiC
15-09-2005 18:58:38
Wszystko da sie "usprawnić" ;> Wyjdzie stosowny Piracy Pack <lol>
Windows Vista
Moim zdaniem nie ma sie co tak podniecac ta Vista.... Do WinXP jeszcze przez dlugie lata beda wychodzily poprawki i zestawy poprawek, wiec w sferze bezpieczenstwa i aktualizacji bedzie OK... Do czasu zaprzestania aktualizacja, "programisci" zdaza juz stworzy odpowiedni "pakiet" odblokowujacy rozne funkcje w Viscie i dopiero wtedy byc moze sie przesiade

....
Dziadek Żniwiarz
15-09-2005 19:43:30
Ja mam podobny plan. Zresztą zawsze mam taki plan - poczekać, popatrzeć jak rozwinie się sytuacja i wkraczać na ubity grunt. (Windows Vista) Niemniej migracja (moja, a pewnie też wasza) jest prawie pewna i dlatego warto o tym rozmawiać.
forteller
15-09-2005 20:29:45
A ja sie doczytalem ze Vista zajmuje przy starcie 400MB Ramu, a pozniej do 600MB!
n/c
Dziadek Żniwiarz
15-09-2005 20:39:56
Wielka bestia. Coraz wymyślniejsze zabezpieczenia antypirackie zjadają coraz więcej mocy obliczeniowej i wolnej pamięci
Sensej
16-09-2005 10:42:04
Sami sobie gola strzelą bo dzięki tekim zabezpieczeniom każdy pięć razy się zastanowi zanim przesiądzie się na Vistę. Całę szczęście istnieje kilka innych ciekawych systemów i jeżeli będzie trzeba to ludzie się na nie przesiądą.
Dokladnie Sensej... WindowsJa nigdy nie zgodze sie na to, zeby OSy "wychowywaly" i za mnie decydopwaly czy mam sobie kupic pirata Vistaczy nie. :/
Dziadek Żniwiarz
16-09-2005 21:28:47
QUOTE(Sensej @ 16-09-2005 11:42:04)
Sami sobie gola strzelą bo dzięki tekim zabezpieczeniom każdy pięć razy się zastanowi zanim przesiądzie się na Vistę.
Właśnie nie każdy. Ty się zastanowisz, ja się zastanowię, bo my się tym interesujemy i jesteśmy w miarę świadomi. Ale ogromna większoć użytkowników to laicy, którzy nie wiedzą, że CTRL + X znaczy wytnij. Wystarczy posłuchać rozmów klientów i sprzedawców w sklepach komp. lub RTV. Ręce opadają. Dam rękę, że wkrótce po premierze Visty fora internetowe zostaną zasypane pytaniami "dlaczego na nowym Windowsie nie chodzą moje filmy" itp.
Gonzo
16-09-2005 22:34:39
popieram...jesli na moim cofigu mialbym instalowac Viste (nawet bez pieknego wygladu itd...) a i tak mulnie ma mi to chodzic, to wole win XP, albo 2000 + all łatki i po sprawie...
Sensej
16-09-2005 23:23:31
Gonzo zanim zaczniesz cokolwiek popierać to przeczytaj z uwagą jeszcze raz wszystkie posty. Chyba nie wiesz o co Dziadkowi chodziło, przeczytaj cytat, który daje johnjack na poprzedniej stronie.
Dziadek ja z pełną świadomością mogę napisać, że masz jednak rację ;>
Gonzo
16-09-2005 23:54:51
chodzi mi o to, ze zgadzam sie zarowno z xunem jak i z dziadkiem... wiadomo ze dla takiego (nowego uzytkownika bez pojecia) vista bedzie nowoscia i trzeba to miec... ale wiaomo tez ze jesli ktos ma pojecie to to oleje...
ale nasuwa mi sie tez taka mysl... ze wszsytki wyolbrzymiamy, z drugiej strony mozna na to popatrzec tak, ze ejst on wymagajacy i go zlewamy itd... bo moga byc z nim klopoty, a za pare lat pewnie wiekszosc juz bedzie lachac z jego wymagan... Mysle ze zrozumiecie co mam dokladnie na mysli...
Tak dokladnie, ale wszystko zalezy od tego, czy beda jakies programy ktore rusza TYLKO pod Vista. Oby nie -> wtedy XCP starczy w 100%... :)
Sheldon
17-09-2005 7:57:47
Na forum przybędzie userów :P
A my tylko będziemy CTRL+V klikać (bo to potrafimy ;D) i te same info wklejać - "Masz pirata..." :P
forteller
17-09-2005 11:34:24
to co powiedzial Gonzo o wymaganiach Visty jest 100% raczja. Na poczatku 2002 Pentium III 1GHz byl super prockiem, a i tak ledwo starczal do XP. Wtedy wszyscy oskarzali XP o za duze wymagania, a ja na to lalem bo mialem juz Pentiumka 1.6GHz tego co w podpisie. Z Vista bedzie to samo. Nawet Win98 wymagajacy do normalnej pracy 64MB... Przeciez w 98 roku to byla kosmiczna wartosc. Wiec w zasadzie Windowsy zawsze mialy wysokie wymagania
Sheldon
17-09-2005 14:08:27
Tylko spójrz jeszcze na to, że nie ma już tak wielkiego rozwoju i nowych przełomowych taktowań itp itd jak kiedyś
forteller
19-09-2005 14:33:52
a ja jestem innego zdania. Moze czestotliwosci nie ida do gory, ale za to technologie nadal pojawiaja. No ale w tym momencie wykraczamy poza temat
celll19
12-10-2005 11:39:43
nich* mi ktos powie jaka wersjka** bendize*** najlepsza bo tylko tak mnie interesuje ale nich* nie pyta do czego ogulnie**** jako system operacyjny ale mam dosc duze wymagania a sprzent***** nie gra roli jak posiadam bomoge sie uzbroic w lepszy
Powinno być:
* niech
** wersja
*** będzie
**** ogólnie
***** sprzęt
/ Sensej O_o
Sensej
12-10-2005 12:00:08
Wszystko zależy do czego będziesz używał systemu bo po co ci odmiana do firm albo z Windows Media Center skoro np. nie będziesz oglądał filmów itd. A kompletowanie sprzętu tylko do tego żeby Windows dobrze działał to jakiś absurd.
Dziadek Żniwiarz
13-10-2005 6:50:25
Ot, ciekawostka:
<p>Według najnowszej wewnętrznej dokumentacji Microsoft ma się pojawić ponad 20 wersji nowego systemu oparacyjnego Windows Vista, kodowo nazwanego Longhorn, mającego mieć swoją premierę w przyszłym roku, są to:
- Windows Vista Starter
- Windows Vista Home Basic
- Windows Vista Home Premium
- Windows Vista Ultimate
- Windows Vista Pro Standard/SB
- Longhorn Enterprise Server (ADS)
- Longhorn Enterprise Server - IA64
- Longhorn Standard Server
- Longhorn Datacenter Server...
- Windows Vista Pro Std/SB/Ent - VL Binding Service
- Windows Vista Pro Std/SB/Ent - VLGeneric
- Windows Vista Pro Std/SB/Ent - DMAK
- Windows Vista Starter Digital Boost - OEM
- Windows Vista Home Basic - OEM
- Windows Vista Home Premium - OEM
- Windows Vista Ultimate - OEM
- Windows Vista Pro Standard/SB - OEM
- Longhorn Enterprise Server - OEM
- Windows Vista Home Basic N
- Windows Vista Pro Standard N
Źródło: IN4.pl</p>
Kamill
13-10-2005 11:09:31
...ciekawe kto się w tym połapie
celll19
13-10-2005 11:47:19
no dobra wiem ale tak jaj jest xp pro to odpowiedznik tego co jest najbardziej rozbudowany a ja korzystam szczarze muwiac ze wszystkich rodzaja opcji.I powinienem miec zainstalowane wysztstkie sytemu vista ale to nie mam sensu wien ktury bendzie zawieral wszystkie to opcje albo wienkszocs z nich
Może byś się nauczył pisać? Wiem, że można robić błędy ale w twoim przypadku to jakaś ułomność okrutna, a może robisz to specjalnie? Tak czy inaczej kolejne takie posty będą kasowane. / Sensej
a wogle to po jakiego tyle wersji styknelo by jak by byla server home pro i jaksa dla serweów oraz dla biznesu i media center ale w [CENZURA] tyle jeszcze jak kazdy bedznie w 2 wersjach 32 i 64 bit to [CENZURA] nikt sie w tym nie polapie chyba ze microsoftowi o to chodzni ze by nik nie wiedzil do jakis celuw sluzy dana wersja systemu
Nie pisz posta pod postem w tak krótkim czasie, jest możliwość edytowania poprzedniej wypowiedzi. / Sensej
Chuck Norris
05-11-2005 18:50:39
1.Ciekawe jakie będą wymaganie finalnej wersji visty :D
2.Ciekawe co bedzie lepsze :
Windows Vista Ultimate
czy
Windows Vista Pro Standard N
I czym się będą różnić :D
ALe dobrze by było jakby vista miała extra wielki wymagania sprzętowe (ludzie doceniliby inne OS'y) :D
johnjack
09-11-2005 8:57:34
nie sądziłem, że dożyję momentu, gdzie będzie 20 odmian jednego windowsa - to już łatwiej kartę graficzną wybrać <LOL>
Sensej
10-11-2005 14:21:54
Nie przejmuj się, na podziemnym rynku będa tylko do kupienia same profesjonalne wersje Windowsa ;P
harvald
07-12-2005 20:57:44
w momencie gdy vista wejdzie na rynek standardem jesli chodzi o ilosc ramu bedzie okolo 1gb, jesli vista ma zajac 40% ramu, no tojest to chyba spore przegiecie! co do procka mysle ze to tez nie ma sensu. po jakiego diabla mam z ostatniej kasy sie oszfiabiac zeby mi windoza okienka przystrajala w kolorki co mi oczy wypalaja? juz xp jest troche przegiety w tej kwestii. glupota ludzka jest ogromna i w tych kwestiach to fakt ze wiekszosc sie nie lapie, ale jak jednemu czy drugiemu film nie pojdzie, to zalozcie sie ze popularnosc linuxow sie zdubluje :]
jesli chodzi o dopasowanie windy do wlasnych potrzeb to w xp tez juz mialem klopot, bo xp home byl zbyt ubogi, a xp prof standardowo nie umozliwia usyniecia czesci komponento i trzeba kombinowac.
jesli microsyf bedzie kontunuowal swoja polityke, to za najdalej 10 lat bedzie to koniec windowsow. ludzkie nerwy tez sie gdzies koncza, zwykle wczesniej niz mozliwosci sprzetu, czy kieszeni.
drake
07-12-2005 21:02:03
na ja będe musiał z ramami coś zrobić ale to jeszcze długa droga... musze mieć te 1 GB żeby mi to szło nie ma wyjścia... tacy debile się rodzą... funkconalnośc według nich to sprawa dugorzędna a kolorki i skaczące pojebane pieski w wyszukiwarkach to sprawa pierwszorzedna...
Bruce
07-12-2005 21:12:30
Ja sie i tak zapewne na Viste nie przesiąde z moim kompem, zostane przy XP z SP2
Gocek
07-12-2005 23:00:23
skaczące pojebane pieski w wyszukiwarkach to sprawa pierwszorzedna...
Dlatego jest "klasyczny windows" którego używają mądrzy ludzie zamiast oczojebnej luny xp :P O tym, że mam xp świadczy tylko (no nie tylko, ale głównie) logo podczas uruchamiania się systemu.
Vista też będzie miała coś takiego jak klasyczny windows ;]
Bruce
08-12-2005 11:39:17
Vista też będzie miała coś takiego jak klasyczny windows ;]
To może jednak zobacze co to za syf jak wyjdzie... Ale i tak nie mam napędu DVD w kompie xD
Sensej
08-12-2005 13:40:02
QUOTE(drake @ 07-12-2005 21:02:03)
tacy debile się rodzą... funkconalnośc według nich to sprawa dugorzędna a kolorki i skaczące pojebane pieski w wyszukiwarkach to sprawa pierwszorzedna...
[right][snapback]58060[/snapback][/right]
Dzieje się tak dlatego bo zdecydowanej większości użytkowników tego systemu podobają się takie dodatki. Ich interesuje prostota i estetyczne wykonanie a nie to by system zjadał jak najmniej zasobów i był funkcjonalny. A jak wiemy funkcjonalność nie zawsze idzie w parze z prostotą i estetyką.
Pozio
09-12-2005 11:15:00
Ehh nie wiem poco ma być to 20% szybsze otwieranie plików, dwa razy szybsze włączanie kompa (dla procków 64-bity) jak i tak zżeralność ram-u wszytko zepsuje. Chyba, że się myle.
Bruce
09-12-2005 20:29:16
Taaa jasne, oni tylko tak mówią, w rzeczywistości to pewnie będzie Windows XP + kilka/kilkanaście nowych funkcji, z których połowy zwykły użytkownik nie skorzysta + nowy, ładniejszy, ale to nie oznacza że bardziej funkcjonalny iterfejs.
*][^Miki^][*
09-12-2005 21:30:48
Tak Patrze na Te Wasze Deklaracje " ja to kilka lat keszcze na XP ". A Dam se neta uciąć że każdy z was Choć na Momencik Zainstaluje tego Windowsa :D. Dzięki za Informacje Bo tak Mnie Oczarowały te Wszystkie gadki " najlepszy " itp . a przeczytałem cały ten topic i widze że nie będzie kolorowo :P Mam Nadzieje że jeszcze się ogarną i może pójdzie coś fajniejszego :) . pZdR !
maciejo00
20-12-2005 18:49:28
Abit NF7 AMD Athlon 2200+ 3x-256Ram samsung 160 GB + seagate 40GB GeForce FX 5500 WINDOWS Vista beta londhorn

[COLOR=red][SIZE=7][FONT=Times][B][/B][I]
Ja mysle ze jest dobry
Sheldon
20-12-2005 19:04:12
Mi tam XP starcza w 100% I raczej się nie przesiąde szybciej.
maciejo00
23-12-2005 18:57:12
Chociasz mam windowsa viste to na drugim dysku mam Xp i nie mam zamiaru go kasować
chociaż / Sensej
eryk-14-1991
07-01-2006 21:34:46
EEETAM... JA MAM LONGHORNA BETA 5112 I NIE NAŻEKAM A MAM 512MB RAMU CELERONA 2.6 GHZ I RADEONA 9550 128MB!!! WSZYSTKO CHODZI OK I NIE ZAMIEŻAM ZMIENIAĆ SYSTEMU A XP TO MI TYLE VIRUZÓW NAŁAPAŁ ŻE TO

NIE MOGĘ WAS SŁUCHAĆ ŻE VISTA JEST DO DUPY BO TAK NIE JEST

NIEPOPRAWNOŚĆ ORTOGRAFICZNA !!!
Poniżej okna postowania masz linki do słowników, kolejne takie posty będą kasowane. Szkoda czasu na poprawianie. / Sensej
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.